De Waddenzee staat op de lijst van UNESCO Wereld Erfgoed

Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar en uniek. Het is eigendom van de hele wereld.

Deze monumenten, natuurgebieden, gebouwen en landschappen zijn zó bijzonder dat ze voor de mensheid behouden moeten blijven: ze hebben een unieke, universele waarde, ofwel een outstanding universal value. Alleen sites die zijn ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van unesco mogen de titel 'Werelderfgoed' dragen. Klik hier voor de link.

 

 

Waddenzee in beeld

TIP! Klik hier voor een hele leuke link naar het leven in Noordzee en de Waddenzee.

De Friese kust

De Waddenzee is een uniek natuurgebied dat op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO staat. Een eilandenrij van Nederland tot Denemarken scheidt de Noordzee van het vaste land. De zee die, door het getij, tussen de eilanden ritmisch in- en uitstoomt neemt zand en slib mee. Hierdoor vormen zich gleulen, prielen en zandbanken. Lees meer

Het Schuitengat bij Terschelling

Twee maal per etmaal vult en leegt het Waddenbekken zich door de getijden eb en vloed. Het water is hierdoor continue in beweging en de hoogste delen van het Wad vallen bij eb droog. Dit maakt het Wad zo uniek! Lees meer

Droogvallen is handig

Op een bodem zonder stenen en oneffenheden kan De Sperwer goed droogvallen. Terwijl onze gasten een wandeling rond de boot maken, doet Alex een klusje aan het onderwaterschip waar hij nu goed bij kan.

Droogvallen is leuk!

Voor onze gasten is het een bijzondere ervaring om midden op het Wad het schip vast te varen. Langzaam loopt het water rond het schip weg en vallen wij droog.

Wadlopen

In Het Schuitengat waar wij eerder doorheen gezeild zijn, kun je nu rond het schip wandelen.

Krabbetje

Het water is vol met leven.

Onderzoek aan boord

Een van onze vaste gasten is een enthousiaste biologieleraar. Hij heeft van perspex een opstelling gemaakt om het waterleven te onderzoeken.

Zeehonden

Wij zijn niet de enige die van de lage waterstand profiteren: zeehonden rusten uit op een droogevallen zandbank.
Klipper Sperwer
'Spelen met Wind en Water'
Dutch German English